Suceava - Istoric

In jos

Suceava - Istoric

Mesaj Scris de Admin la data de Vin Aug 22, 2008 12:27 pm

Prima atestare documentară scrisă despre Suceava datează din 11 februarie 1388, în timpul domnitorului Petru I.


Suceava, un adevărat centru de spiritualitate religioasă, leagăn de civilizație românească – cetate de scaun a Moldovei, a cunoscut pe deplin implinirea economico-socială în timpul domniei voievodului Ștefan cel Mare.

Stabilirea scaunului domnesc la Suceava a impus o serie de măsuri administrative, militare și edilitare, acestea fiind succedate de o creștere a interesului meșteșugarilor și negustorilor locali și străini pentru noul centru administrativ și politic al țării.

Astfel, în preajma palatului domnesc din oraș se ridicau cartiere noi (al olarilor și fierarilor, negustorilor). Timp de două secole XV si XVI, Suceava a ocupat un loc de prim plan în istoria orașelor Moldovei, fiind cel mai important centru al producției de mărfuri și al schimbului intern și extern, aici aflându-se vama principală a țării, pe unde erau obligate sa treacă toate caravanele de negustori.

Din anul 1868 Suceava devine reședință de județ condusă de un prefect, iar orașul este condus de un primar.

În 1860 se înființează gimnaziul de băieți, în 1871 tribunalul, apoi o cazarmă și spitalul.

Între anii 1870 si 1871 se construiește linie ferată până la Ițcani, dinspre Dornești, făcând legătura , prin Burdujeni, cu vechea Românie.

În 1904 se înființează în Suceava, prin decret imperial, urmat de Hotărârea Prefecturii Suceava, liceul german de fete – Mädchen Lyzeums (actualul Colegiu National Petru Rares), cu predare în limba germanã. Liceul a funcționat în primul an cu un efectiv de 58 eleve, grupate în trei clase, sub conducerea cunoscutului cărturar bucovinean Samoil Isopescu.

La începutul sec. al XX-lea se construiește uzina electrică, se introduce instalația de apă și canalizare.

Tot în această perioadă iau ființă mai multe bănci.

La 6 noiembrie 1918, Suceava este eliberată de sub stăpânirea străină, în acea dată numărând 1424 case cu 10.200 locuitori.

În perioada interbelică, Suceava, reședința a județului cu același nume, se dezvoltă lent din punct de vedere economic. Numărul locuitorilor rămâne aproape constant până în 1944. Suceava era mai mult un centru negustoresc, unde se făcea schimbul produselor din zona de munte și de câmpie (cereale, fructe, lemne, animale și produse alimentare), în ajunul celui de-al doilea război mondial, industria orașului fiind reprezentată doar de două mori, o fabrică de mezeluri, o mică fabrică de zahăr, una de culori de pământ, o presa de ulei, doua tăbăcării și mai multe ateliere meșteșugărești. În această perioadă, în Suceava funcționau liceul de băieți "Ștefan cel Mare", un liceu de fete, un gimnaziu comercial, un gimnaziu industrial de băieți, un gimnaziu profesional de fete, două școli primare și două grădinițe.După cel de-al doilea război mondial, Suceava cunoaște o dezvoltare economico-socială sub regimul comunist, astfel în partea de nord-est a orașului, pe malul Sucevei și în vest, în zona Șcheia, s-au concentrat cele mai importante obiective industriale ce prelucrau materii prime din această parte a țării (fabrici de hârtie, prelucrare a lemnului, piese mașini și utilaje, sticlă, industrie alimentară, industrie ușoară) Industrializarea rapidă a Sucevei, începând cu anii '60, a determinat construirea de noi cartiere de locuințe cât și clădiri de utilitate publică, un nou spital cu peste 700 de locuri, Casa de cultură, Institutul de învățământ superior, hoteluri, parcuri și piețe noi.
Ca o altă consecință a dezvoltării industriale transportul ia amploare, astfel amintim aeroportul Salcea (la 12 km de oras, în comuna Salcea), modernizarea celor trei gări (Suceava, Suceava Nord și Suceava Vest), transportul în comun auto , intern și către localitățile limitrofe.

Admin
Admin

Numarul mesajelor : 37
Data de inscriere : 22/08/2008

Vezi profilul utilizatorului http://suceava.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum