Cetatea de Scaun a Sucevei

In jos

Cetatea de Scaun a Sucevei

Mesaj Scris de Admin la data de Vin Aug 22, 2008 12:26 pm

Cetatea de scaun este amplasată pe un pinten de deal, în partea de est a municipiului Suceava. A fost construită în timpul lui Petru I Mușat (1375-1391). Construcția inițială, "fortul mușatin", are plan rectangular și este prevăzută la capete și la mijlocul fiecărei laturi cu turnuri de apărare de formă pătrată.

În timpul lui Alexandru cel Bun (1400-1432), în fața porții se construiește un zid de protecție și se pavează curtea interioară.

Din porunca lui Ștefan cel Mare (1457-1504), cetatea este puternic fortificată prin construirea unui zid incintă ce înconjoară vechiul fort. Zidul a fost construit în două etape: înainte de 1476 s-a ridicat o "perdea" de ziduri cu grosimea de 1,5 m, având la capete turnuri de apărare, de formă pătrată și o înălțime de aproximativ 15 m. Vechea intrare a fost zidită și s-a construit o nouă intrare, pe latura de sud, accesul în cetate făcându-se pe un pod, parte fix, parte mobil. Înainte de 1497 s-a construit a doua "perdea" de ziduri cu grosimea de cca. 2 m, având turnuri de apărare lipite de zid. Cetatea era înconjurată pe trei laturi, est, sud, vest, de un șanț de apărare foarte lat.

În interiorul curții se aflau încăperile domnitorului și familiei sale, ale slujitorilor domnești, ale ostașilor, depozite pentru alimente și muniții, camere de gardă, un paraclis cu pereții pictați, sala sfatului domnesc.

În cetate funcționa monetăria Moldovei.

Cetatea este atestată documentar la 10 februarie 1388.

Admin
Admin

Numarul mesajelor : 37
Data de inscriere : 22/08/2008

Vezi profilul utilizatorului http://suceava.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum