Mănăstirea Sfântul Ioan Suceava

In jos

Mănăstirea Sfântul Ioan Suceava

Mesaj Scris de Admin la data de Vin Aug 22, 2008 12:26 pm

Mănăstirea Sfântul Ioan SuceavaBiserica Sf. Gheorghe a mănăstirii Sfântul Ioan, caracteristică pentru secolul al XVI – lea, a fost începută de Bogdan al III-lea (1504-1517) și a fost terminată în timpul lui Ștefăniță Vodă (1522). Scopul mărturisit la începutul zidirii acestei biserici era acela de a servi biserica "Mitropoliei Sucevei", întrucât biserica Mirăuți se dovedea a fi neîncăpătoare mai ales în zilele de sărbătoare când creștinii din toate colțurile țării veneau să se închine la moaștele făcătoare de minuni ale Sfântului Ioan cel Nou.

Turnul clopotniță de la intrare este din vremea lui Petru Șchiopul, iar capela, de factură gotică, s-a clădit prin osteneala mitropolitului Atanasie Crimca. Pictura exterioară a fost realizată, probabil, în timpul lui Petru Rareș și relevă originalitate în modul de tratare a subiectelor religioase.

Aici se află moaștele Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava. Alexandru cel Bun (1400-1432) – la stăruințele căruia a fost recunoscută oficial Mitropolia Moldovei de către Patriarhia ecumenică din Constantinopol – în dorința de a ridica prestigiul noii Mitropolii, dar și pentru ca țara lui să aibă un sfânt ocrotitor, a socotit că e bine să aducă moaștele Sfântului Ioan cel Nou din Cetatea Albă la Suceava, capitala sa și reședința Mitropoliei. În felul acesta, Sfântul Ioan cel Nou a devenit “apărătorul și ocrotitorul” întregii țări a Moldovei.

Admin
Admin

Numarul mesajelor : 37
Data de inscriere : 22/08/2008

Vezi profilul utilizatorului http://suceava.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum