Muzeul de Istorie al Bucovinei Suceava

In jos

Muzeul de Istorie al Bucovinei Suceava

Mesaj Scris de Admin la data de Vin Aug 22, 2008 12:24 pm

Muzeul de Istorie al Bucovinei SuceavaÎnființat în anul 1900, expune în 22 de săli interesante piese care evocă trecutul bogat în evenimente și fapte eroice al locuitorilor meleagurilor sucevene, din cele mai vechi timpuri până în zilele noastre.

Expoziția de istorie, din strada Ștefan cel Mare 33, a fost reorganizată și deschisă în 1981 și prezintă istoria Bucovinei, în contextul istoriei naționale.

Ideea fundamentală, consecvent prezentă pe parcursul expoziției, constă în sublinierea vechimii, continuității și unității elementului etnic autohton de-a lungul tuturor etapelor de dezvoltare istorică a poporului român, în pofida tuturor greutăților pe care le-a depășit de fiecare dată, reușind să creeze o civilizație caracterizată prin valoare, bogăție și originalitate.

În acest context, sunt puse în evidență, evoluția străvechilor civilizații care s-au succedat, în special a civilizației geto-dacice, procesul de etnogeneză al poporului român, factorii interni și externi care i-au influențat dezvoltarea, de-a lungul secolelor.

Un loc important îl ocupă, firesc, perioada medievală, prin faptul că teritoriul județului Suceava a constituit vatra de formare a statului feudal independent Moldova, că aici, se află primele trei capitale ale Moldovei, Baia, Siret și Suceava, de numele căreia este legată glorioasa domnie a lui Ștefan cel Mare. Aici, a înflorit în epoca medievală o remarcabilă artă și cultură românească a cărei perenitate constituie o mărturie a geniului creator al poporului român.

Este prezentat momentul primei uniri politice a Țărilor Române, sub Mihai Voievod Viteazul în anul 1600, istoria acestor locuri, de la 1775, când partea de nord-vest a Moldovei a fost anexată de Imperiul Habsburgic, moment în care acest teritoriu s-a numit Bucovina, până la făurirea statului național român unitar, în anul 1918, precum și etapele de integrare a acestui străvechi pământ românesc în structurile statului român.

O deosebită importanță are "Sala tronului", în care, mobilierul, costumele și alte obiecte reconstituie atmosfera de la curtea lui Ștefan cel Mare. Pavimentul a fost alcătuit din plăci de ceramică de culoare verde, cu ornamente florale, reconstituite după modelul celor din sec. XV-lea, descoperite la Cetatea de Scaun. Pereții sunt încadrați de bolți cu deschideri ogivale, iar ferestrele cu vitralii delimitate de baghete, se sfârșesc în arc frânt. Sala Tronului este astfel realizată în stilul epocii. Reconstituirea scenei istorice are ca temă ridicarea la rangul de viteji a unor luptători din oastea lui Ștefan cel Mare, în urma luptei de la Vaslui. Personajele care participă la această ceremonie sunt: Ștefan cel Mare, alături de el, cea de-a treia soție a sa, doamna Maria – Voichița, fiica lui Radu cel Frumos, domnul Țării Românești. Este prezentat și Bogdan al III-lea, fiul lui Ștefan și al Mariei Voichița. Sunt înfățișați o parte din membrii Sfatului domnesc: mitropolitul Teoctist, vornicul Boldur, vistiernicul Isac, logofătul Tăutu, mâna dreaptă a lui Ștefan, Hatmanul Sucevei, Luca Arbore – conducătorul oștirii, spătarul Clănău, cel care purta spada domnitorului la ceremonii. Doi orășeni, doi oșteni și un cronicar întregesc scena. Tronul este lucrat din lemn de stejar sculptat, după modelul sculpturilor în lemn din secolul al XV-lea. Sunt reconstituite varietatea costumelor de epocă; se întâlnesc elemente de port tradițional bizantin, dar și occidental.

Admin
Admin

Numarul mesajelor : 37
Data de inscriere : 22/08/2008

Vezi profilul utilizatorului http://suceava.forumz.ro

Sus In jos

Sus


 
Permisiunile acestui forum:
Nu puteti raspunde la subiectele acestui forum